Hetek óta tudtuk, hogy Zánkán készül valami. Egy olyan új büféről terjedtek a pletykák, ahol nem a szokásos strandkajákat, hanem valami egészen mást lehet majd kapni - valamit, aminek köze van a street food-hoz és a helyi alapanyagokhoz. És ami nagyon kellett már a környékre.
A Neked főztem közvetlenül a strand bejáratánál található. Szerencsére kint (már ezen a hétvégén is szedtek jegyet). Egyelőre csak egy asztal 5 székkel és egy körasztal, ahol állva lehet burkolni a balatoni street foodot, de folyamatban van, hogy bővítsék az ülőhelyek számát.
A Neked főztem tulajdonosa, Orsi egy olyan helyet akart, ami nem folytatja a hekk-lángos-tócsi (nem írtuk el, itt így hívják, hogy tócsi) sort, hanem friss, nagyrészt helyi alapanyagokból készült ételeket kínál. Férjével, Csongorral - aki a Kővirág séfje -, szeptemberben költöztek Budapestről a Káli-medence egyik mesés zsákfalujába, Balatonhenyére. Decemberben született meg a "kistermelői büfé" ötlete, két hete pedig új szintre emelték a zánkai gasztronómiát.
Akkor nézzük a kínálatot: kóla helyett a Kapolcsikum szörpjeit adják, ezenkívül sörökkel és a köveskáli Káli Kövek-borokkal vagy fröccsökkel lehet pótolni a melegben a folyadékot. A kalóriákat pedig olyan ételekkel, amelyek kiadósak, és nem a liszt-olaj-zsír kombón alapulnak. A csirkés szendvics salsával és friss kevert salátával például felér egy ebéddel, legalábbis átlagos mennyiségű adagokat evőknek. Currys pácolt, rostlapon sült csirkecsíkok, pikáns, de nem csípős mártással egy pirított bagettben. Nagyon ott van, és tök jó, hogy bevállalták a Balatonnál azért szokatlan ízvilágot:
Akiknek a fenti még mindig a "saláta" kategóriába tartozik, van mustáros tarja tzatzikivel és sült krumplival. A vegákra is gondoltak, nekik egy olyan lepény készül, amin a lángostésztán csicseriborsós-paradicsomos ragu kerül egy kis joghurt kíséretében, egy kis korianderrel (Orsiék kertjéből) és hagymasaláta. És van kecskesajt is mór salátával, szezámmaggal. Az alapanyag Bácshegyről érkezik, Pettenkoffer Vikitől, a Liliomkert piacon már találkozhattál vele.
A mangalica burgerhez a hús a Kővári kecskefarmról érkezik. Egy későbbi posztban visszatérünk rá, de azért megmutatjuk, hogy fest:
A desszert is lesz, de minden nap más. Ma egy epres-joghurtos pohárkrém készült, de Orsi szerint esélyes, hogy csokis kuglóffal vagy házi fagyival fogsz találkozni a közeljövőben.
És az árak: 1200-1900 forint egy fogás. Ez persze több, mint egy fagyasztott húspogácsás és csalamádés hamburger, vagy egy lángos vagy egy hot dog ára. De míg ezek után gyakran támad hiányérzeted, és inkább nem akarod tudni, mit is eszel pontosan, a Neked főztem frissen készülő ételeitől garantáltan jól laksz - főleg nyáron. És tök jó, hogy a minőség már nem csak az éttermekben, hanem a büfékben is tényező, mert az emberek azért nagyrész ilyen helyeken esznek nyáron, nem a fejenként 7-8 ezer forintért egyébként remek ételeket kínáló csúcséttermekben. Szóval. Büféforradalom: jöhet!
Zánka, strand
Nyitva: 12-20h, június 15-től minden nap 11-22h
06706764109
És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!