Új a Balatonnál: Neked főztem

Új a Balatonnál: Neked főztem

Hetek óta tudtuk, hogy Zánkán készül valami. Egy olyan új büféről terjedtek a pletykák, ahol nem a szokásos strandkajákat, hanem valami egészen mást lehet majd kapni - valamit, aminek köze van a street food-hoz és a helyi alapanyagokhoz. És ami nagyon kellett már a környékre.

 

nf1_1.jpg

 

A Neked főztem közvetlenül a strand bejáratánál található. Szerencsére kint (már ezen a hétvégén is szedtek jegyet). Egyelőre csak egy asztal 5 székkel és egy körasztal, ahol állva lehet burkolni a balatoni street foodot, de folyamatban van, hogy bővítsék az ülőhelyek számát.

 

A Neked főztem tulajdonosa, Orsi egy olyan helyet akart, ami nem folytatja a hekk-lángos-tócsi (nem írtuk el, itt így hívják, hogy tócsi) sort, hanem friss, nagyrészt helyi alapanyagokból készült ételeket kínál. Férjével, Csongorral - aki a Kővirág séfje -, szeptemberben költöztek Budapestről a Káli-medence egyik mesés zsákfalujába, Balatonhenyére. Decemberben született meg a "kistermelői büfé" ötlete, két hete pedig új szintre emelték a zánkai gasztronómiát.

 

nf3.jpg

 

nf6.jpg

 

Akkor nézzük a kínálatot: kóla helyett a Kapolcsikum szörpjeit adják, ezenkívül sörökkel és a köveskáli Káli Kövek-borokkal vagy fröccsökkel lehet pótolni a melegben a folyadékot. A kalóriákat pedig olyan ételekkel, amelyek kiadósak, és nem a liszt-olaj-zsír kombón alapulnak. A csirkés szendvics salsával és friss kevert salátával például felér egy ebéddel, legalábbis átlagos mennyiségű adagokat evőknek. Currys pácolt, rostlapon sült csirkecsíkok, pikáns, de nem csípős mártással egy pirított bagettben. Nagyon ott van, és tök jó, hogy bevállalták a Balatonnál azért szokatlan ízvilágot:

 

nf4.jpg

 

nf5.jpg

Akiknek a fenti még mindig a "saláta" kategóriába tartozik, van mustáros tarja tzatzikivel és sült krumplival. A vegákra is gondoltak, nekik egy olyan lepény készül, amin a lángostésztán csicseriborsós-paradicsomos ragu kerül egy kis joghurt kíséretében, egy kis korianderrel (Orsiék kertjéből) és hagymasaláta. És van kecskesajt is mór salátával, szezámmaggal. Az alapanyag Bácshegyről érkezik, Pettenkoffer Vikitől, a Liliomkert piacon már találkozhattál vele.

 

A mangalica burgerhez a hús a Kővári kecskefarmról érkezik. Egy későbbi posztban visszatérünk rá, de azért megmutatjuk, hogy fest:

 

nf7_1.jpg

 

A desszert is lesz, de minden nap más. Ma egy epres-joghurtos pohárkrém készült, de Orsi szerint esélyes, hogy csokis kuglóffal vagy házi fagyival fogsz találkozni a közeljövőben.

 

nf2.jpg

 

És az árak: 1200-1900 forint egy fogás. Ez persze több, mint egy fagyasztott húspogácsás és csalamádés hamburger, vagy egy lángos vagy egy hot dog ára. De míg ezek után gyakran támad hiányérzeted, és inkább nem akarod tudni, mit is eszel pontosan, a Neked főztem frissen készülő ételeitől garantáltan jól laksz - főleg nyáron. És tök jó, hogy a minőség már nem csak az éttermekben, hanem a büfékben is tényező, mert az emberek azért nagyrész ilyen helyeken esznek nyáron, nem a fejenként 7-8 ezer forintért egyébként remek ételeket kínáló csúcséttermekben. Szóval. Büféforradalom: jöhet!

 

Neked főztem

Zánka, strand

Nyitva: 12-20h, június 15-től minden nap 11-22h

06706764109

 

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

Új a Balatonnál: Neked főztem Tovább
Címkék:gasztronómia gasztró büfé kecskesajt burger mangalica street food Balaton Zánka Neked főztem kővári kecskefarm

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr517508122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.02. 07:06:10

tényleg nem bántásként, de ez igen modoros lett :)
De szórakoztató...abszolút ez ugrott be:
modoros.blog.hu/2009/07/30/olvasoi_rovat_a_gasztroblogger

Dr.Korász 2015.06.02. 09:09:20

"állva lehet burkolni a balatoni street foodot" - ez a brukolni milyen szo???? Vazze, nagyon lemaradtam a magyarommal, de ezt igy meg nem hallottam. Es igazsag szerint nem is szeretnem...

netrunner71 2015.06.02. 09:18:58

@Dr.Korász:

Pedig viszonylag elterjedt szöveg.
Burkolunk valamit?
Egyébként a 13. kerületben nyílt egy szendvicsbár, tehát csak hideg kaja volt, elnevezték Hidegburkolónak.

vbn 2015.06.02. 10:17:32

Egy megjegyzés a hamburgeres képhez: szerintem nem a szájtörléshez adott szalvétára kellene tenni a sültkrumplit, mert ha a szalvéta átitatódik, akkor a végén mivel törlik meg a szájukat?

Vagy lehet plusz szalvétát venni a pultról?

skeewiff 2015.06.02. 10:22:31

@vbn: Látom sikerült a lényeget megfogni.

LoveKills 2015.06.02. 10:26:55

Azért ne hívjuk már forradalomnak azt, ha egy Balaton melletti zsákfaluban, Budapest bulinegyedét idéző árnívón kínálnak emberi fogyasztásra alkalmas étkeket. Ez így merő hatásvadászat, olcsó és hitvány firkász gyakorlat.

leonito77 2015.06.02. 10:43:34

@LoveKills: Látogass el a bulinegyedbe és rájössz, hogy legalább 30%-al drágábbak a fenti alapanyagokból készült ételek...

Amúgy nem tudom neked mióta Zsákfalu Zánka. Elolvastad egyáltalán a cikket?

Amúgy örülök, hogy van ilyen is, én azt látom, hogy pár éve megindult egy nem túl gyors, de jó irányú folyamat a Balatonon gasztronómiai téren. Elkezdtek törődni a vendéggel.

LoveKills 2015.06.02. 11:15:13

@leonito77: elnézést, részben megkövetlek, figyelmetlen voltam (a cikkben szereplő Balatonhenyét kevertem Zánkával). De. Az ár bizony NEM 30%-kal tűnik olcsóbbnak, mint Bp belvárosában. Pont ennyi erre is hasonló burger menü, és talán még az adag is nagyobb. És még egyszer: egy fecske nem csinál nyarat - a kezdeményezés jó, hajrá, le az egészségtelen, unalmas strandkajákkal, de ettől még ne hívjuk már büféforradalomnak azt, ha szabad kérnem, ha egy igényes hely kinyit Zánkán.

Mr Chablis 2015.06.03. 00:02:36

Milyen mangalica az, amiből 1200-ért hamburgert lehet sütni? Mert nagyjából ennyi a nyersanyagár, már ha valódi a hús...

kovácspéterke 2015.06.03. 15:37:36

@LoveKills: miért kellene olcsóbbnak lennie?

LoveKills 2015.06.03. 21:00:50

@Mrs. Jackman: Senki nem mondta, hogy olcsóbbnak kellene lennie, de a (reklám)cikkben feltüntetett ár korántsem érv a büfé mellett. És ha már itt tartunk: egy budapesti, belvárosi hely valószínűleg magasabb költségek mellett működik, és mégis hasonló a nívó. Zánka nyilván olcsóbb, pláne ha hozzávesszük, hogy az ételek, italok egy része a házi kertből származik... Na mindegy.

vartomi 2015.06.03. 23:29:59

Pont erröl a kistermelői kamuról ír egy igen komoly kistermelő.
fekete-barany.blog.hu/2015/06/02/a_kistermeloi_lofasz_dicserete

Piszkos Freud 2015.08.10. 11:16:42

Tegnap kipróbáltuk a zánkai Neked Főztem pár fogását:

Hamburger: Finom volt. A hús állaga megfelelő, a kiegészítők frissek. Nekem egy hangyányit száraz volt, és a buci - ami puha és ízletes volt, kicsit nagy.

A krumpli vékonyra volt vágva, roppanósra sütve. Ilyen jó sültkrumplval büfében talán soha, étteremben is igen ritkán találkozhatsz.

A saláta (amerikai stílusú coleslaw) nagyon jól illett hozzá.

Előtte baracklevest kóstoltunk, ami frissen turmixolt és felfőzött barackhúsnak tűnt. Én szegfűszeg és fahéj fűszerezést gyanítok benne. Zseniális volt, frissítő.

A grillezett kecskesajt alapvetően jó volt. Hátrányaként róható fel, hogy a vastag része nem sült olyan jól át. A pácolt gombás saláta jól illeszkedett mellé.

Kipróbáltuk a grillezett csirke csíkokat is csicseriborsós fetás salátával. A saláta fetás öntete csodásan harmonizált a frissen sült hússal és a puhára (de nem szét) főzött csicseriborsóval.

Lezártuk mindezt egy sült túrógombóccal. Ropogósra sült, rengeteg túrót tartalmazó, laza szerkezetű és nem túl édes gombócok nagyon kellemesek voltak. Friss barack szeletek jártak hozzá, és sajnos kevés tejföl.

Az evőeszköz fából készült, a tálalás ízléses, az adagok megfelelőek. Az ár nem alacsony, de ilyen minőséget mindenütt meg kell fizetni, hát még a Balatonon.

indapicsa 2015.08.16. 23:41:17

A hely enyhén szólva is túlértékelt. A sült krumpli sótlan, a Tzatziki saláta egész nap a hűtőben állhatott, levet eresztett, és fűszertelen volt, emelett karukára vágott volt, amin igencsak pislogtam nagyokat. Cserébe a káposztasaláta túl majonézes volt. Dél elött nincs is nyitva, de amikor odaértünk épp a "Nyitás 17-kor" táblára mutatott a hölgy, és addig rendelést sem volt hajlandó felvenni. Este 10-kor szintén zárva van már. Sajnos a székek száma is korlátos, így meglehetősen macerás az ott fogyasztás. A Stari sör azért a kézművesek között igencsak az utolsók között kullog, nem rossz, de nem is olyan amit meg fogsz jegyezni magadnak egy életre. Szóval ha már kézműves, akkor én valami mást választanék, de nyilván az olyan embereknek van, akik képesek megvenni a banánt is, ha azt mondják neki, hogy magyar.

A kezdeményezés amúgy tetszik, csak a minőségre kéne kicsit jobban odafigyelni.

Shoyu 2016.07.11. 15:59:52

Enyhén szólva túl van docsérve a hely, igaz én most az alsóörsi neked főztem-ben ülök. Az ételek teljesen átlagosak és eddig is kaphatóak voltak a strandon. A sztrapacska pedig egy rosszabb minőségű nokedli, tejföl és bolti húsos bacon keverék, juhtúró szerintem nincs benne, ízetlen.
süti beállítások módosítása