Bringások mesélnek – Balaton Körút 2012

Bringások mesélnek – Balaton Körút 2012

Nincs egy hete, hogy néhány fiatal bringás útnak indult a parton, hogy körbetekerje a Balatont. Többségük most először, de voltak köztük tapasztaltabbak is. Most ők mesélnek!

facebook.com.jpg.jpg

Tizennyolc kerékpáros indult útnak pár nappal ezelőtt a Balaton parton. A legtöbben egyetemisták, főiskolások, de akadt olyan is, akinek már a munka tölti ki mindennapjait. Mindannyian fővárosiak, de jól ismerik a Balatont, mivel minden nyáron itt nyaralnak. Ketten közülük vállalkoztak arra, hogy megosszák tapasztalataikat velem és az olvasókkal. Most ők következnek!

Csenge: Most először tekertétek körbe a tavat? Honnan indultatok?

Máté: Személy szerint negyedszerre (bár ebből kettő sikertelen volt, igaz itt egy nap alatt próbáltuk megtenni a távot), de a nagy többség először tekerte körbe.

Tamás: Én másodszorra voltam. A másik alkalommal is együtt voltunk Mátéval. Akkor egy nap alatt próbáltuk, de sajnos nem sikerült, csak 170 km-ig jutottunk. Természetesen csak a zord időjárásnak tudható ez be, nem a fizikai korlátainknak! Vonattal Balatonakarattyáig mentünk. Ez a legcélszerűbb kezdési pont, hiszen ez a legelső megálló a Balatonnál.

sajátképek (1).jpg

Csenge: Miért szeretettek volna elindulni?

Tamás: Egyrészt, körbe szerettem volna tekerni ténylegesen a Balatont, amit 3 nap alatt kényelmesen meg lehet tenni, és sikerült is. Másrészt nagyon jó a közösségformáló ereje és sportértéke sem elhanyagolható.

Csenge: Hányan és milyen felszereléssel vágtatok neki?

Máté: 18-an mentünk, mindenki egy kerékpárral és kisebb nagyobb táskákkal. Páran vittünk szerszámokat, pótbelsőket - amikre nagy szükség volt. Mivel apartmanokban aludtunk, így nem kellett se sátrat se hálózsákot vinni.

Csenge: Voltak balesetek, váratlan fejlemények, vicces pillanatok?

Máté: Volt pár esés, defekt, de semmi komoly. A legpechesebb az egyik srác volt, aki már a Déli pályaudvarra menet defektet kapott, majd ahogy teltek a napok már nem is számoltuk mennyi gikszer akadt a bringáján (még több defekt, leszakadt csomagtartó, pedál is majdnem, hasonlók). Volt egy kellemetlen eltévedés a Badacsony lábánál, ahol rosszul volt kitáblázva az út és feleslegesen tekertünk jó pár száz métert emelkedőn, mire rájöttünk, hogy nem lesz jó. Vicces pillanatból pedig megszámlálhatatlan volt.

Tamás: A második nap közepétől páran, főleg Máté és én, új színt akartunk vinni kicsit a túrába. Máté felcsapott riporternek és útközben villáminterjúkat készített a többiekkel. Én pedig verseket mondtam (nagy kedvenc volt a Föltámadott a tenger). A kettőt aztán ötvözni is tudtuk, velem (a művésszel) is készült interjú, ami mindkettőnk szakmai pályáját előre lendítheti.

sajátképek (2).jpg

Csenge: Meddig tartott a túra és mikor indultatok?

Máté: Péntek reggeltől vasárnak délutánig. Vagyis inkább péntek déltől, mert a MÁV-nak köszönhetően nem sikerült felférni arra a vonatra, amivel menni szándékoztunk. Hazafelé is csak a szerencsén múlott, hogy felfértünk.

Csenge: Sikerült körbetekerni?

Máté: Mindenkinek sikerült. Ketten az utolsó pillanatban értek a vonatállomásra ugyan, de sikerült.

sajátképek (3).jpg

Csenge: Miket láttatok az út során? Jó a bringaút?

Máté: A bicikliutak minősége erősen kifogásolható sok helyen - elsősorban a déli parton, ahol nincs is kiépített bicikliút több szakaszon, itt vagy az autóúton vagy járdán lehet menni - egyik sem a legtökéletesebb. Ahol van kiépítve ott pedig sokszor kátyús, nehezen járható. Az északi parton ugyan nagyrészt ki van építve a kerékpárút, de itt meg az erdős részeken benőnek az aszfalt alá a fák gyökerei, így több a bukkanó a kelleténél. Illetve nagyon sok helyen elférnének táblák, hogy merre is kell menni, de szerencsére egy-két rendes biciklis krétával nyilakat rajzolt az aszfaltra sok ilyen helyen. Ezek a hibák egyelőre csak zavaróak, összességében járható a balatoni körút, de kényelmesebb lenne jó utakon menni.

Csenge: Jövőre is tervbe van véve a balatoni túra?

Máté: Mindenképp, és még sokszor a jövőben.

Tamás: Jövőre és még sokszor. Valamikor újra belevágnék egy egynapos kerülésbe is. Hosszútávú cél pedig valamiféle európai bicikli körút.

Máté és Tamás tanácsai a balatoni körút teljesítéséhez:

Amiket vinni kell feltétlenül:
- alap szerszámok
- pótbelső (érdemes legalább kettőt)
- esőkabát, vagy valami, amiről lepereg az eső - most is beleszaladtunk egy kis záporba!

Ha sokan mentek kérjetek a MÁV-tól együttes elhelyezést, mert semmi nem garantálja, hogy felfértek egyszerre az aktuális vonatra! A helyszínen meg már nem túl segítőkészek a vasutasok.

Bakos Csenge Manjari

Bringások mesélnek – Balaton Körút 2012 Tovább
Címkék:kerékpár bicikli kerékpárút bicikliút körbetekerés Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr964772360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása