Kemence, zsír, tejföl: Dodó Langalló, Pécsely

Kemence, zsír, tejföl: Dodó Langalló, Pécsely

Egy imádni való hely, ahol kemencében sül a tarja, mindent beborít a fokhagymás tejföl és csöpög a zsír.

dodo5.jpg
Írtunk már balatoni gasztroforradalomról, beach foodról, döbbenetesen jó strandkajákról és olyan Balaton környéki éttermekről is, amelyek a csúcsgasztronómia magasságaiba törnek, és ennek megfelelően nem fogják vissza magukat az árképzésben. Persze nem jelenti azt, hogy csak ezekben hiszünk - a legegyszerűbb hely és kínálat is lehet szuper, ha a minőséggel nincs gond. A Dodó Langalló, az pont ilyen.

dodo10.jpg
Pécsely főutcáján vár a hely, a táblán a cég hivatalos neve, a "Balatoni Vidék Ízei" szerepel, de mindenki csak úgy ismeri a környéken, hogy Dodó Langalló. Egy parasztház udvarán találod magad, ha bemész, de szó sincs hagyományos vidéki dizájnról. Olyan, mintha a Dodó meghaladná, vagy ha úgy tetszik, kicsit szemberöhögné az egész műanyag csárdadizájnt, amiből olyan sok van a Balaton-felvidéken. A kockás abroszos asztalok mellett piros-fekete műbőr retró fotelek és székek sorakoznak, a régi kemencelapátok és egyéb installációk alatt. Biztosan nem fogsz unatkozni, amíg elkészül a kemencében az étel.

dodo9.jpg

dodo7.jpg
Az étlapra annyit tudunk mondani, hogy őszinte, talán nem is láttunk ennél egyszerűbb és tényszerűbb menüt a régióban. A langallónál például az szerepel, hogy "tészta, zsír, feltét, hagyma, tejföl". Ennyi. Ez nem a wellness- és fogyókúrás nyaralók törzshelye, viszont egy ezresből jól laksz, kettőből pedig nagyon is.  

A langalló 750-900 forintba kerül, egy pizza (tészta, paradicsomos alap, feltét, sajt) pedig 1090-1490 forintba. A kemencének köszönheti a szabálytalan formáját és azt a kicsit füstös ízt, amit semmi más nem tud visszaadni.

dodo1.jpg
dodo2.jpg
A töltött parasztcipóba két szelet kemencében sült sertéstarja, paradicsom, hagyma és saláta kerül kétféle szósszal, ez már haladó kategória, erre rá kell készülni. A 800 forintos tarjás szendvics is ott van: fehér kenyéren fokhagymás-tejfölfös szósz, tarja, meg hagyma. A megtestesült egyszerűség.

dodo3.jpg

dodo4.jpg

Kérhetsz zsíros és tepertőkrémes kenyeret is, a bulocski pedig egy orosz eredetű desszert, édes túróval töltött zsemle, kemencében kisütve. Az itallapon szörpök, sör-bor-pálinka - minden, ami egy ilyen menü mellé kellhet.

A Dodó Langalló sajnos csak péntek déltől vasárnap estig tart nyitva, mert a tulajdonosai hétköznap dolgoznak. A kemencét is maguknak építették eredetileg, de hát ha már van, akkor miért ne süssenek benne mindenfélét másoknak is, ugye. És hogy miért mennél Pécselyre egyébként? Mert nagyon szép, egyelőre nagyon nyugis, közel van Balatonfüred, ha mégis felpörögnél, amire kicsi az esély egy itt eltöltött nap után.

Kemence, zsír, tejföl: Dodó Langalló, Pécsely Tovább
Címkék:gasztronómia gasztró kemence pizza szendvics tarja pécsely Balaton dodó langalló

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr818896494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása