Húsz évvel ezelőtt működött egy remek étterem Badacsonyban. Szeremley Huba volt a ház gazdája, és a helynek annyira jó volt a híre, mint manapság a szemesi Kistücsöknek. A Szt. Orbán azonban többször is üzemeltetőt váltott, majd bezárt.
Még szerencse, hogy Badacsony borászai, vendéglősei, termelői az utóbbi öt évben koncepciót váltottak. A hegyet egész évre megnyitották, és ezen a nyáron a Szt. Orbánt is felrázták Csipkerózsika álmából.
Szeremley László, a hely többségi tulajdonosa úgy döntött, hogy „kölcsönadja” barátainak, Laposa Bencének és Tóth Miklósnak a hegy talán legszebb kúriáját és panorámáját, és ezt a következő nagy önismeretről tanúbizonyságot tevő mondatával magyarázta: „Világéletemben rossz vendég voltam, nem akarok még rosszabb vendéglős lenni”.
A Szt. Orbán üzemeltetői úgy gondolták, hogy ez a csodás épület ne legyen egy modern hamburgerező, sem bisztró. Az ételek legyenek egyszerűek, közérthetőek. Kiváló, régiós alapanyagokból készüljenek, a legújabb konyhatechnikák felhasználásával.
A hivatalos megfogalmazás szerint: tradicionális, hagyományos értékeken nyugvó konyha nagyobb túlzások nélkül. A hangsúly nem mozdul el a borokról, a csodás környezetről. Nincs DJ, nem kell rockzene. Ha zene szól, akkor cigányzene. Így lesz a szőlőlugasok árnyékában békebeli, vasárnapi ebédhangulat.
Cziszer Gergő, a Szt. Orbán séfje a környék legszínvonalasabb vendéglátóhelyein tanulta ki a szakmát. A Villa Mediciben töltötte tanulóéveit, aztán jött a Chianti, a Maurus. Jól ismeri és használja a környék alapanyagait. A mangalica Káptalantótiból, a sajtok, tejtermékek a Tekeres-völgyből, a tokhal Zalaegerszegről érkezik.
No, akkor kóstoljunk közérthető ételeket!
Hideg kacsamáj, koktélparadicsom salátával, házi kenyérrel
A májat tuti szuvidálták, mert konkrétan krémes. Amikor elkészült és felszeletelték, megmártották saját zsírjában, majd meghintették durvára őrölt sóval. A koktélparadicsom saláta és a házikenyér remekül kísérik.
Citrusos joghurtkrémleves túrógombóccal, friss gyümölccsel
Igazából ebben sincs semmi varázslat. Csak minden a helyén van, az egyes elemek összeillenek. Aztán a végén díszítésnek egy kis idénygyümölcs
Tokhalfilé paprikásan, tojásos galuskalepénnyel, uborkasalátával
A tokhal frissen, rostlapon sütve. A tojásos galuska is egybesütve, az uborkasaláta pedig nagyjából mindenhez illik. De ha friss fejes lett volna hozzá, azzal is kedveltem volna.
Mangalica tarja grillezve, krémes gerslivel és lecsóval
A tarja szuvidált, majd kérget sütöttek rá, a gerslit vajjal, sajttal lágyították. A lecsó meg jó, ha jó a paradicsom, meg a paprika.
Madártej mandulás piskótával, friss gyümölccsel
A madártejben minden benne, ami bele jár. A mandulás piskótát beletették, hogy teleigya magát madártejjel. Ha nem teszik bele, én beletettem volna.
Ez a Szt. Orbán koncepció. Családi konyha nagyszerű alapanyagokból. Az ételeket a Szeremley és a Laposa pincészet borai kísérik. Ráadásul egész évben. Hiszen ahogy ezt a környékbeli borászok mondják: Szezon nincs – Badacsony van!