Pálinkafőző, romantikus vendégházak, éttermek és bormozi - a déli part legizgalmasabb helyeit gyűjtötte össze a 3. Balatoni Gasztrotérkép.
Még egy év sem telt el azóta, hogy az északi parton több vendéglátó- és szálláshely úgy döntött, együttes erővel megszüntetik a szezon fogalmát, vagyis egész évre kiterjesztik azt. Ez valójában sokkal korábban kezdődött. Ahogy korábban megírtuk, az egyik első hős ebben a harcban a Kistücsök volt, aki bevállalta, hogy akkor is nyitva tart, ha egy vendég sincs a környéken. A recept bevált, az étterem most már télen-nyáron tele van, de tény, hogy a Balaton többi része továbbra is téli álomba zuhant ősszel, vagy ha nem, arról nem tudott senki.
A nagy elhatározással együtt elkészült tavaly a Balaton 1. Gasztrotérképe is, ami a Tihany – Balatonfüred – Csopak – Paloznak – Alsóörs régió télen is nyitva tartó helyeit gyűjtötte össze, majd követte a második, a Badacsony-Keszthely-Sümeg régióval, és már itt is a harmadik, ami a déli partról szól (és kicsit lejjebbről).
Kétségtelen, hogy ez elmúlt évtizedben hatványozottan nagyobb hangsúlyt kapott az északi part, most ez talán egy kicsit elmozdul, és nem lesz több gasztronómiai és turisztikai fehér folt a Balatonnál.
A déli part gasztrotérképe egész évben „érvényes” – készítői, Szauer Judit gasztro PR-os és Budavári Dóra kommunikációs szakember - a korábbi kiadások tapasztalatai miatt döntöttek így. Ehhez persze az kellett, hogy a térképen szereplő helyek már tavasszal meg tudják mondani, mikor tartanak nyitva. Mivel ez szinte lehetetlen, ezért egy rugalmas, "szezonban" és "szezonon kívül" nyitva tartást tüntettek fel a térképen, ami majd az időjárás függvényében alakul, de mégis segít abban, hogy megtervezzük, mit próbálunk ki a déli parton, illetve biztosítékot jelent arra, hogy ősszel és télen sem fogunk éhen halni, ha a Balatonnál járunk.
A térképen található helyek tehát a „szezon” után sem zárnak be (ez alól a balatonboglári Paletta Bistrobar és Vinoteca a kivétel, de nyitva tart a hasonló koncepcióval működő keszthelyi Télikert). Lehet, hogy csak hétvégén tartanak nyitva ősztől tavaszig, és olyan is van, amelyik ilyenkor csak a szállóvendégeinek visz konyhát.
A térkép bemutatójára a Kistücsökben került sor, sok izgalmas fogással és borral. (Szeretjük ezt a melót.) Egy kis ízelítő: Zamárdiban Gyümölcs Wellness központ üzemel, de mielőtt Balatonra néző jakuzzikat, gyümölcsös testkezeléseket és szaunákat vizionálsz, eláruljuk, hogy itt valami egészen másról van szó. A wellness ugyanis itt nem a vendégeket illeti, hanem a gyümölcsöket, itt az a fontos, hogy a gyümölcsöknek legyen jó – mivel ez egy pálinkafőzde, ahol az alapanyag a tó környékéről érkezik. 12-féle íz készül, több mint 40 hl egy évben.
A balatonlellei BL Yachtclubba például érdemes beülni reggelizni is (vízpart, hajók, belassulás), a siófoki Villa Grétában akkor is boldoggá tudnak tenni, ha glutén-, cukor- és laktózmentes étrendet követsz – a tavaly októberben megnyílt családi vállalkozás egyik specialitása az újragondolt sacher-torta. Felkerült a térképre a bázarekettyei Bonne Chance Étterem és Szálloda, a lajoskomáromi, étteremmel is rendelkező Páskom Cottage is – ha szeretnél új helyeket felfedezni, megéri kicsit eltávolodni a parttól.
Megtalálod a térképen természetesen a Chateau Viszt, a bormozival is rendelkező Kristinus Borbirtokot, a Kistücsök éttermet, a Mala Gardent és a Bussay Pincészetet.
Ugyanúgy, mint eddig, szerepel a térképen a helyek nyitva tartása, az elérhetőségek, egy rövid leírás, és feltüntetik azt is, hogy van-e gyerekmenü, panoráma, borospince, és hogy kutyabarát-e a adott hely. A közeljövőben részletesebben is beszámolunk a legjobb helyekről!
A térképet innen tudod letölteni.
Fotók: Szabó Miklós - Balatoni Gasztrotérkép, ilovebalaton