A legjobb balatoni éttermek - update

A legjobb balatoni éttermek - update

Az, hogy lassan vége a nyárnak, szerencsére egyáltalán nem érinti a Balaton legjobb éttermeinek nagy részét. Egyre többen vállalják be ugyanis a szezon meghosszabbítását, illetve a téli nyitva tartást. 

nyl_4053.jpg

fotó: Nyul Zsuzsanna

A legjobb helyeket bemutató listánk nem lett rövidebb, sőt. A tesztelést folytatjuk, ezért semmi sincs kőbe vésve. A lényeg, hogy egyre több fantasztikus hely van, ahol lehet jót enni a Balatonnál. Tény, hogy ezek nem olcsó helyek, de a jó alapanyagnak megkérik az árát. A legjobb helyek szerintünk:

Baricska Csárda, Balatonfüred

baricska.jpg

A veszprémi Chianti étterem csapata sikeresen ötvözte a csárdák ételeinek hagyományait a 21. századi konyhai eljárásokkal, az eredmény pedig egy érthető, egyszerű, de színvonalas konyha lett. A Baricska a harmadik szezonjában sem adott alább a színvonalból, és bár az alapkoncepció maradt, a törzsvendégeknek sem unalmas az étlap, mert az alapfogásokat új köretekkel párosították. Az étterem számára nevelt birkákból készült pörköltet kínálni pedig nagyon kúl.

Bistro Sparhelt, Balatonfüred

photo_2015_04_29_13_13_33_1.jpg

fotó: Nyul Zsuzsanna

Tavaly bezárt, az idén pedig új koncepcióval indult újra. Ez az a hely, ahol már az üdvözlőfalatnál tudod, hogy ez nagyon durva lesz (pl. szarvasgombás házi vajas kenyér). Aztán rájössz, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs, mit rendelsz, az étlapon ugyanis csak a fogások hozzávalóit tüntetik fel. Kezdődik a játék, rá kell bíznod magad a séfre, aki csodákat hoz ki pl. a" céklapüré, tokhal, sárga cékla, vaníliás piskóta" vagy a "lazac, bácshegyi kecskesajt, sümegi szalámiolaj, beluga lencse és római saláta" halmazból. Gasztronómiai élmény a javából, amit nem érdemes kihagyni.

Chateau Visz, Berencsepuszta

chateauvisz.JPG

Fehér kesztyűs fine dining, a minőségének megfelelő árakkal és díszletekkel. A négyfogásos vacsora igazából hetet jelent, a tányérokon ízlésesen elrendezett gasztronómiai műalkotásokkal találkozol. Ha kiveszel egy szobát, csomagajánlatban már egész jó áron megkapod a vacsorát, ami egyébként tényleg megéri a kiruccanást és azt a néhány kilométeres utat a Balaton partjáról. 

Káli Art Inn, Köveskál

kali_art_inn.JPG

Filmbe illően romantikus környezet, szigorúan helyi alapanyagok. Mindent helyi termelőktől szereznek be, mindent maguk csinálnak, vagy ha nem ők, név szerint ismerik a nénit, vagy a bácsit, akit felelős az ételért. Nem a Kali Art Innben fogsz koleszterintúladagolásban elpusztulni, de a provence-i hangulat, a hibátlan koncepció és az ízek miatt eszedbe sem jut, hogy hogy milyen jó lenne egy tányérról lelógó jó kis rántott szelet. 

Karolina Fűszerkertje, Tihany

dsc06100_1280.jpg

A hely első körben nem saját jogon lett híres, hanem a balatonfüredi a Karolina kávéháznak köszönhetően. Második körben viszont megérdelmi az elismerést. A környezet fantasztikus, ott hever a lábaidnál a Balaton, a teraszétterem közepén ott van a fűszerkert azokkal a fűszernövényekkel, amikből a vacsora készül, a hangulat barátságos, a kiszolgálás udvarias. Szinte tök mindegy, mit rendelsz, valamilyen szempontból izgalmas lesz a fogás.

Kistücsök, Balatonszemes

kistucsok.JPG

Lassan tényleg unalmas lesz leírni, hogy a legjobb étterem a környéken. A dobogó második és harmadik helyéről már borzasztó nehéz lenne dönteni - pár éve még sokkal egyszerűbb dolgunk volt -  de az első hely nem kérdéses. Csapody Balázs tulajdonos Jáhni Lászlóval, a konyhafőnökkel karöltve továbbra is fantasztikus ételeket készít a helyi alapanyagokból, és harcol elszántan a Balatont még mindig túl nagy arányban uraló gagyi ellen. 

Kővirág, Köveskál

kovirag.jpg

Komoly bajba kerül a Köveskálra látogató vendég, ha döntenie kell, hová megy be enni. A Kővirág a hagyományosabb vonalat képviseli, bátrabban nyúlnak a nagy húsokhoz, szószokhoz, ismertebb fogásokat készítenek el némiképp új felfogásban. A belső kert hangulata ellenállhatatlan, az ételek többsége szuper, és az idén végre a kiszolgálás hiányosságait is sikerült megszüntetni. Aki jót akar enni egy romantikus helyen, annak jó választás a Kővirág.

Malackrumpli, Balatonfüred

malac11.jpg

Ha fontos, hogy honnan származik és milyen hozzávalókból készül az étel, irány a Malackrumpli - az alapanyagok nagy része a tulajdonosok saját biofarmjáról fut be. Semmit nem bonyolítanak túl, folytatják azt az egyáltalán nem könnyű és romantikus utat, amit a biogazdálkodás és a minőségi vendéglátás jelent. A rendelést a legtöbbször maga a tulajdonos, Járosi Tamás veszi fel. Kérdezni ér, sőt, kell, senki nem siet sehová. Több ilyen kéne és mindenki boldog lenne.

Márga Bisztró, Csopak

139_marga_food_resize.jpg

A csopaki Szent Donát Birtok tulajdonosai tavaly decemberben úgy döntöttek, hogy a bisztró a borászattól különválva, önálló brandként kezdi a 2015-ös szezont. Nem akartak feszengős helyet, lekerültek az asztalról az abroszok, színvonalban viszont magasra lőtték be a mércét. Az alapanyagokkal kapcsolatban azt vallják, hogy abból kell összeszedni a hozzávalókat, ami van. Csak pár hete nyitott a hely, amikor teszteltük, de minket meggyőzött arról, hogy nemcsak a panoráma miatt érdemes idejönni.

Miakő, Köveskál

maiko1.jpg

Megint Köveskál. Jó hír a házias konyha kedvelőinek, hogy ezen a helyen minden egyszerű, érthető - színvonalban mégis nagyon ott van.  A hatalmas, hangulatos kert, a juhtúrós céklasaláta, a bőrén sült fogas és a kecskesajt a legjobb éttermek közé emeli a helyet. A desszertek büntetnek, szoríts nekik helyet!

Pura Vida Dine, Tapolca

dsc06391_1280.jpg

Tapolca nem a világ közepe, ezért elég nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki pont itt nyisson magas színvonalú éttermet. Egy jó vacsoráért azonban megéri utazni, ha a Balatonnál nyaralunk, és ebben a helyben nem csalódtunk eddig. A tésztákat, piadinákat, salátákat, halakat és steaket is kínáló étlap mellett a napi ajánlatot különösen ajánljuk, főleg a séf, Erika sajttortái miatt. Nem veszik szigorúan a mediterrán vonalat, mert van néhány magyaros fogás is (borjúpaprikás), és burgert is adnak a streetfood rajongóinak. Nem is akármilyet, ez a legszebben elkészített hamburger az egész Balaton körül, az alapverzióban is Angus marha, karamellizált hagyma és cheddar van.

Terazza Bistro Bar, Sümeg

b14.jpg

Bár nem a hagyományos értelemben vett "balatoni" hely, a távolság könnyen leküzdhető, és megéri a hely azt a kis túrát. Nem túlzás, hogy a Balaton környékének egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, amíg a borodat kortyolgatod. Különleges nevű, szokatlan ételek vannak az étlapon, és a tálalás is tartogat meglepetéseket: a puccos levest narancssárga fémbögrében hozzák ki, a pisztrángfilét pszichedelikusan, piros karfiollal, polentával, káposztával és szürreális tésztával tálalják. Az ízek pedig felejthetetlenek. Gondolj arra, hogy ezt a minőséget a fővárosban sokkal drágábban kapod meg.

A legjobb balatoni éttermek - update Tovább
Címkék:bor étterem nyaralás hal gasztronómia gasztró chateau visz Balaton Balatonfüred Csapody Balázs bistro sparhelt

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr687697514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli_ 2015.08.11. 22:28:12

Gasztronomiai trendikézés. Attól a 6 szelet sajttól kell hanyattesni? Vagy attól a combtól valami ehetetlen nagyontrendi körettel?
Vannak JÓ éttermek is a Balaton környékén ahol nem ily felejthető ételek vannak.

zoli_ 2015.08.11. 22:30:04

"és burgert is adnak a streetfood rajongóinak"

Magyar nyelven is tudtok? Annak aki szereti a hamburgert....

lifelike 2015.08.11. 23:04:30

reklám poszt only
ilovebalatont be kéne tiltani indexen

maisel 2015.08.11. 23:15:26

...kimaradt például Balatonakaliban a kikötő étterem szigorúan pista bácsi sztorijaival! és szerintem a Halászkert Füreden nagyon jó! kicsit úgy érzem,itt e listán inkább a dizájnos kajakinézet a lényeg...

megint 2015.08.11. 23:16:36

Felesleges a lista ezeknek a hozzaszoloknak, maradjanak az olajos langosnal. Úgysem értik meg a különbséget.

altimus 2015.08.11. 23:28:33

speciel a malackrumpli nagy csalodas volt. teljesen hulye logisztika, a 40 fokos melegben kulon helyen rendelni valamit, a vegen visszajarni oda pl. egy plusz edessegert ... minden alkalommal kulon fizetni wtf?? ertelmetlen butasag. a meggyleves ertelmezhetetlen volt, egy sima meggyszorp, a ponty a klasszikus pocsolyaizu valami ... egeszeben veve abszolut negativ. a pincerek tokeletesen amatorok, fiatalok, a maguk modjan lelkesek, de a szakmahoz nem ertenek. 1-5 skalan egy eros 1-es.

a kovirag lenyegesen jobb, viszont itt egy tokeletesen ocska csavapcsicsibe is belefutottunk, ami nagyjabol ehetetlen volt. kicsit elcukrozott toltott paprika, de azert nem tragikus. valamivel jobb pincerek mint a malackrumpliban, de alapvetoen lenne hova fejlodni. 3 alat meg tudnek azert ajanlani.

a kali art inn valoban jo, viszont a konyha kicsi, es a valasztek is ismetlodik, nagyjabol fix menu a szallasvendegeknek, az utcarol nem nagyon lehet bejutni. ennek megfeleloen az etelek alapvetoen nem tul izgalmasak, de azert korrektnek mondanam. a pincerek udvariasak, de alapvetoen itt sincs arrol fogalmuk, hogy mi a pincer dolga. legyen egy 4 ala a bekesseg kedveert.

a kistucsok valoban rendben van, habar szerintem csokkenteniuk kellene a forgalmat. otletesek az eteleik es viszonylag profik a pincerek is. normalis arak a minoseghez kepest.

chateau visz kilog innen, lenyegesen dragabb mint a tobbi.

a marga bisztrot meg nem probaltam, de tervbe van veve.
**

van meg titkos otletem jo balatoni vendeglore, de nem irom meg :)

dthoreau (törölt) 2015.08.12. 00:01:42

@megint: Nem a lista felesleges, csak az is erdekes lenne, hogy milyen listarol van szo, hogyan allt ossze a lista stb. A poszt cimeben szerenysegrol nem tesz eppen tanubizonysagot es orakulumkent kijelenti, hogy ezek a legjobb balatoni ettermek. Az altalad finoman lebunkozott hozzaszolokat azert erdekelne, hogy mirol is van szo, konkretan en is tudnek ajanlani legalabb negy olyan ettermet, amely a listan szereplok kozul az altalam ismertekhez merheto. A lista osszeallitasanak a modszere a kerdes tehat, mar csak azert is, mert enelkul a "langosos hozzaszolokban" felmerul a gyanu, hogy a cim vegerol lemaradt az (X).

zsocsa 2015.08.12. 00:27:01

Kishalász Szemesen! A legjobb..legtisztabb..a parton

Girhes Joe 2015.08.12. 00:56:12

Ezek a tipikus "óriás tányéron kevés kaja tripla áron" helyek, max. nézni jó, nem jóllakni. Az átlag magyaros kisvendéglők bármelyiket verik hangulatban, ízben, mennyiségben és árban is, amennyiben a kiszolgálás rendben van. Mikor jönnek már rá a magyar vendéglátóiparban, hogy nem a magyar konyhát kell lecserélni, hanem a magyar kiszolgálást???

autosvilag.com 2015.08.12. 06:07:22

Kicsit olyan, mintha a déli partra el sem jutottak volna...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.08.12. 06:26:37

@altimus: a malackrumpli tényleg érdekes egy hely, nagyon nem szokásos, és a kajáik sem mindig állnak össze, de a pocsolyaízű ponty nagyjából kizárt... Ha valami jó ott, hát az egészen biztosan.

funfun 2015.08.12. 06:27:59

Elég perverz dolog kánikulában gasztro-sznoboskodni a Balatonon. Egyre jobban érdekel viszont ez a "helyi termelőktől" sztori. Hogy vásárolják, hogy számlázzák? Hogy ellenőrzik az alapanyag minőségét? Úgy értem, NAV, ANTSZ, NEBIH mit szól a történethez? Ráadásul ha Pista bácsi a kertjében termeszt ezt-azt, azzal nem igazán tud ellátni egy egész éttermet egy egész szezonra. Tehát vagy már némileg ipari termelés folyik, vagy nem csak Pista bácsitól vásárolnak, hanem több "helyi termelőtől", ami macerás is, hiszen sok a beszállító, és az alapanyagok is keverednek, hiszen a paradicsom sem egy fajta, nem biztos, hogy mindenkinél ugyanaz terem. Tehát nem állandó a minőség, az íz.

@zoli_: Hát jja, valahogy nekem sem a konyhaművészet csúcsa, hogy a tányérra tesznek különböző sajtokat.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.08.12. 06:33:34

@funfun: öszintén szólva, aki képtelen értelmezni egy sajttálat, az ne nagyon erőltesse a "konyhaművészet csúcsát"...
Persze nem tilos butának lenni, csak nagyon kérkedni nem kéne vele.
Szerintem menj nyugodtan olyan helyekre, ahol szépen kiszámlázott mindent a Metro, és HACCP rendben jut el a tányérodig a fagyasztott trutymó.

jog-ász 2015.08.12. 07:24:21

a balcsi környékén lakom, mindet ismerem és a többség túltolt, agyonreklámozott trendi hely, nagyon nagyon félrevezető cikk...járjatok nyitott szemmel, egyetek mindenhol egész más lesz a saját listátok!és tényleg uncsi a lista.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2015.08.12. 08:24:55

Tipikus flinc-flancolás a balatonbúzi pesti ballibsiknek. A pörkölt, töltött káposzta vagy a kolbász az nem menő! MErt az magyar!!! És ami magyar az nem menő!!! A pesti libsiknek gúrmé sznobboskodás köll!!

GusztustalaN!!

altimus 2015.08.12. 09:47:35

@Before: en speciel nem ettem meg a pontyomat a malackrumpliban. mondjuk pontyot igen ritkan eszem, pedig nagy halfogyaszto vagyok, de gondoltam kiprobalom. talan a 40 fokos meleg nem tett jot neki es az egesz helynek. nekem nagyon nem jott be, pedig kifejezetten kivancsi voltam a helyre. (megjegyzem, hogy pl. a google maps jo 500 meterrel keletebbre mutatja a helyet a cim alapjan, ugyhogy ketszer korbementem mire megtalaltam)

az egeszben azt lattam, hogy igyekeznek valamit maskepp csinalni, mint a tobbiek, de pl. ebbol a kulon rendeleses toketlenkedesbol en nem kernek. a hely infrastrukturaja se alkalmas vendeglatasra. az eteleket egy kulon feszerbol/kalyibabol/epuletbol hozzak, az italokat egy masikbol, ahogy emlitettem a rendeles a bejaratnal, a portan tortenik brrr. nem feltetlenul gondolom, hogy 10.000 Ft tul sok lenne ket embernek egy ebedert, itallal, de nem is keves. ne kelljen mar a napon alldogalnom ezert, ha rendelni akarok meg egy edesseget.

altimus 2015.08.12. 09:52:31

@funfun: az egyik cikkben emlitett helyen par napja pl. olyan paradicsomlevest ettem (igen jot), amibe a paradicsomot a sajat kertjukbol szedtek aznap. (ott vannak a bokrok a kertben). de nemreg ettem olyan mangoldos kacsat is amibe a mangoldot a szomszedasszony vitte. ez is igen jo volt. megjegyzem nemreg egy budapesti vendegloben dicsertem meg a savanyusagot, mire a tulajdonos azt mondta, hogy azt az anyukaja csinalja otthon. sot mi tobb, igaz nincs meg a hutesi lanc, de ebben a kisvendegloben (igen igen jo hely amugy) pl. a pacalt is a tulaj anyukaja csinalja, masra nem is bizna, hogy a sajat szavaival eljek :), megse halnak meg az emberek tole.

altimus 2015.08.12. 09:57:18

> @funfun: Tehát nem állandó a minőség, az íz.

igen, ez a kulinaria lenyege. dolgozni kell vele.

> @zoli_: Hát jja, valahogy nekem sem a konyhaművészet csúcsa, hogy a tányérra tesznek különböző sajtokat.

azert ez nem egeszen igy van. par honapja ettem egy sajtvalogatast a costes-ben (ez volt a menu vege) es igen meglepodve tapasztaltam, hogy eletem legjobb sajtjait eszem. pedig otthon vagyok sajtugyben, franciaorszagtol, spanyolorszagon at olaszorszagig, svajcig. szoval lehetett nekem meglepetest okozni. volt pl. egy manufakturalis francia tehentejbol keszult sajtjuk amit nem hittem el, hogy letezhet. meses volt.

Holly Goly 2015.08.12. 10:36:20

Káli Art Inn, Köveskálnál lefotózva egy már kikanalazott pohár, wow.
ez aztán a meggyőző kép...

szabadság elvtársak! 2015.08.12. 12:21:39

Földrajz óra? Felmentése volt a posztírónak? Sümeg???? Balatonszentgyörgy pajtás! Csillagvár étterem!! Na azt érdemes kipróbálni! Én már többször voltam ott. Nagyon jó konyha, nagy adag. és elfogadható árak.Mi kell ettől több. Elég sok asztallal dolgoznak mégis sorban állás van. Ez a mutatója a jó étteremnek drága posztíró!

Laetus 2015.08.12. 12:33:41

Le kéne már állni ezzel a köveskáli hype-olással, nem tesz jót a helynek. A napokban voltam az egyik éttermükben, és az rendben van, hogy túlléptek a rántotthús/sültkrumpli kombón, de marhára nem voltam elájulva semmitől. Kiskörúti libsi sznobizmus, ami itt van, semmi más ...

A kulcslyuk szelleme 2015.08.12. 14:35:48

A Malackrumplit nem sorolnám az étterem kategóriába. Inkább egy jó hangulatú büfé.

Egyszerű ételek, újszerűen elkészítve. A lecsó és a sültkolbász nagyon jó volt. Bár elsőre nem igazán választottunk volna semmit az étlapról, de végül rászántuk magunkat és nem bántunk meg.

Kopi3.14 2015.08.12. 14:38:09

Az a sült comb a puliszka/kása/polenta körettel, valami borzalom. Ha csak ennyit tudnak, akkor jobb elfelejteni.

Kopi3.14 2015.08.12. 14:41:09

Az első képen szappandarabok, luffadarabok, vagy szárított articsóka van?
süti beállítások módosítása