Az, hogy lassan vége a nyárnak, szerencsére egyáltalán nem érinti a Balaton legjobb éttermeinek nagy részét. Egyre többen vállalják be ugyanis a szezon meghosszabbítását, illetve a téli nyitva tartást.
fotó: Nyul Zsuzsanna
A legjobb helyeket bemutató listánk nem lett rövidebb, sőt. A tesztelést folytatjuk, ezért semmi sincs kőbe vésve. A lényeg, hogy egyre több fantasztikus hely van, ahol lehet jót enni a Balatonnál. Tény, hogy ezek nem olcsó helyek, de a jó alapanyagnak megkérik az árát. A legjobb helyek szerintünk:
A veszprémi Chianti étterem csapata sikeresen ötvözte a csárdák ételeinek hagyományait a 21. századi konyhai eljárásokkal, az eredmény pedig egy érthető, egyszerű, de színvonalas konyha lett. A Baricska a harmadik szezonjában sem adott alább a színvonalból, és bár az alapkoncepció maradt, a törzsvendégeknek sem unalmas az étlap, mert az alapfogásokat új köretekkel párosították. Az étterem számára nevelt birkákból készült pörköltet kínálni pedig nagyon kúl.
fotó: Nyul Zsuzsanna
Tavaly bezárt, az idén pedig új koncepcióval indult újra. Ez az a hely, ahol már az üdvözlőfalatnál tudod, hogy ez nagyon durva lesz (pl. szarvasgombás házi vajas kenyér). Aztán rájössz, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs, mit rendelsz, az étlapon ugyanis csak a fogások hozzávalóit tüntetik fel. Kezdődik a játék, rá kell bíznod magad a séfre, aki csodákat hoz ki pl. a" céklapüré, tokhal, sárga cékla, vaníliás piskóta" vagy a "lazac, bácshegyi kecskesajt, sümegi szalámiolaj, beluga lencse és római saláta" halmazból. Gasztronómiai élmény a javából, amit nem érdemes kihagyni.
Fehér kesztyűs fine dining, a minőségének megfelelő árakkal és díszletekkel. A négyfogásos vacsora igazából hetet jelent, a tányérokon ízlésesen elrendezett gasztronómiai műalkotásokkal találkozol. Ha kiveszel egy szobát, csomagajánlatban már egész jó áron megkapod a vacsorát, ami egyébként tényleg megéri a kiruccanást és azt a néhány kilométeres utat a Balaton partjáról.
Filmbe illően romantikus környezet, szigorúan helyi alapanyagok. Mindent helyi termelőktől szereznek be, mindent maguk csinálnak, vagy ha nem ők, név szerint ismerik a nénit, vagy a bácsit, akit felelős az ételért. Nem a Kali Art Innben fogsz koleszterintúladagolásban elpusztulni, de a provence-i hangulat, a hibátlan koncepció és az ízek miatt eszedbe sem jut, hogy hogy milyen jó lenne egy tányérról lelógó jó kis rántott szelet.
A hely első körben nem saját jogon lett híres, hanem a balatonfüredi a Karolina kávéháznak köszönhetően. Második körben viszont megérdelmi az elismerést. A környezet fantasztikus, ott hever a lábaidnál a Balaton, a teraszétterem közepén ott van a fűszerkert azokkal a fűszernövényekkel, amikből a vacsora készül, a hangulat barátságos, a kiszolgálás udvarias. Szinte tök mindegy, mit rendelsz, valamilyen szempontból izgalmas lesz a fogás.
Lassan tényleg unalmas lesz leírni, hogy a legjobb étterem a környéken. A dobogó második és harmadik helyéről már borzasztó nehéz lenne dönteni - pár éve még sokkal egyszerűbb dolgunk volt - de az első hely nem kérdéses. Csapody Balázs tulajdonos Jáhni Lászlóval, a konyhafőnökkel karöltve továbbra is fantasztikus ételeket készít a helyi alapanyagokból, és harcol elszántan a Balatont még mindig túl nagy arányban uraló gagyi ellen.
Komoly bajba kerül a Köveskálra látogató vendég, ha döntenie kell, hová megy be enni. A Kővirág a hagyományosabb vonalat képviseli, bátrabban nyúlnak a nagy húsokhoz, szószokhoz, ismertebb fogásokat készítenek el némiképp új felfogásban. A belső kert hangulata ellenállhatatlan, az ételek többsége szuper, és az idén végre a kiszolgálás hiányosságait is sikerült megszüntetni. Aki jót akar enni egy romantikus helyen, annak jó választás a Kővirág.
Ha fontos, hogy honnan származik és milyen hozzávalókból készül az étel, irány a Malackrumpli - az alapanyagok nagy része a tulajdonosok saját biofarmjáról fut be. Semmit nem bonyolítanak túl, folytatják azt az egyáltalán nem könnyű és romantikus utat, amit a biogazdálkodás és a minőségi vendéglátás jelent. A rendelést a legtöbbször maga a tulajdonos, Járosi Tamás veszi fel. Kérdezni ér, sőt, kell, senki nem siet sehová. Több ilyen kéne és mindenki boldog lenne.
A csopaki Szent Donát Birtok tulajdonosai tavaly decemberben úgy döntöttek, hogy a bisztró a borászattól különválva, önálló brandként kezdi a 2015-ös szezont. Nem akartak feszengős helyet, lekerültek az asztalról az abroszok, színvonalban viszont magasra lőtték be a mércét. Az alapanyagokkal kapcsolatban azt vallják, hogy abból kell összeszedni a hozzávalókat, ami van. Csak pár hete nyitott a hely, amikor teszteltük, de minket meggyőzött arról, hogy nemcsak a panoráma miatt érdemes idejönni.
Megint Köveskál. Jó hír a házias konyha kedvelőinek, hogy ezen a helyen minden egyszerű, érthető - színvonalban mégis nagyon ott van. A hatalmas, hangulatos kert, a juhtúrós céklasaláta, a bőrén sült fogas és a kecskesajt a legjobb éttermek közé emeli a helyet. A desszertek büntetnek, szoríts nekik helyet!
Tapolca nem a világ közepe, ezért elég nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki pont itt nyisson magas színvonalú éttermet. Egy jó vacsoráért azonban megéri utazni, ha a Balatonnál nyaralunk, és ebben a helyben nem csalódtunk eddig. A tésztákat, piadinákat, salátákat, halakat és steaket is kínáló étlap mellett a napi ajánlatot különösen ajánljuk, főleg a séf, Erika sajttortái miatt. Nem veszik szigorúan a mediterrán vonalat, mert van néhány magyaros fogás is (borjúpaprikás), és burgert is adnak a streetfood rajongóinak. Nem is akármilyet, ez a legszebben elkészített hamburger az egész Balaton körül, az alapverzióban is Angus marha, karamellizált hagyma és cheddar van.
Bár nem a hagyományos értelemben vett "balatoni" hely, a távolság könnyen leküzdhető, és megéri a hely azt a kis túrát. Nem túlzás, hogy a Balaton környékének egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, amíg a borodat kortyolgatod. Különleges nevű, szokatlan ételek vannak az étlapon, és a tálalás is tartogat meglepetéseket: a puccos levest narancssárga fémbögrében hozzák ki, a pisztrángfilét pszichedelikusan, piros karfiollal, polentával, káposztával és szürreális tésztával tálalják. Az ízek pedig felejthetetlenek. Gondolj arra, hogy ezt a minőséget a fővárosban sokkal drágábban kapod meg.